Apelacioni sud u Novom Sadu doneo je pravosnažnu presudu kojom je naložio da Predrag Prgić iz Bečeja LGBT aktivisti Danielu Pinteru isplati 138.000 dinara zbog naknade nematerijalne štete nastale usled fizičkog napada na njega zbog seksualne orijentacije i učešća u organizaciji Parade ponosa 2010. godine.
Kako se navodi u saopštenju Društva LGBT Novi Sad, to je prva presuda u parničnom postupku u Vojvodini koja se tiče napada iz mržnje na jednog LGBT aktivistu zbog seksualne orijentacije.
Presudom je Prgiću naloženo da oštećenom Pinteru isplati 138.000 dinara na ime pretrpljenih fizičkih bolova, straha i duševnih bolova nastalih usled fizičkog napada, koji se desio 17. septembra 2010. godine u diskoteci "Stejdž" u Bečeju.
U obrazloženju prvostepene presude, između ostalog, stoji da je Pinter tada bio član Gej-strejt alijanse, koja je zakazala promotivnu tribinu o Paradi ponosa u Bečeju za 1. oktobar 2010. godine, a Prgić je član navijačke grupe "Bekrije Bečej", čiji su se članovi protivili održavanju tribine o promociji Parade ponosa.
U obrazloženju se navodi da su mesecima ranije, Prgić i njegovi prijatelji na "Fejsbuku" razmenjivali poruke mržnje i netrpeljivosti prema osobama gej orijentacije.
Kako se navodi u saopštenju, 17. septembra 2010. godine Pinter je sa prijateljima došao u diskoteku "Stejdž" , gde je počeo da igra u blizini mesta gde je sedeo Prgić sa prijateljima.
Prgić je, kako se navodi, Pintera udario pesnicom u predelu glave, nanoseći mu otvorenu ranu iznad desnog oka.
U obrazloženju presude stoji i da je povređivanje Pintera direktna posledica radnje koju je preduzeo Prgić i samo i isključivo njena posledica, te da se ne može prihvatiti Prgićevo opravdanje da je nasilje sproveo jer je Pinter u njemu izazvao bes i zgroženost.
Pinter je tužbu podneo u januaru 2011. godine, a prvostepena presuda Osnovnog suda u Novom Sadu, Sudske jedinice Bečej doneta je 24. maja 2012. godine.
Prgić je uložio žalbu Apelacionom sudu u Novom Sadu na tu presudu, a konačna presuda Apelacionog suda, kojom je utvrđeno da je prvostepeni sud bez bitnih povreda odredaba parničnog postupka potpuno i pravilno utvrdio činjenično stanje doneta je 6. juna 2013. godine.
U saopštenju Društva LGBT Novi Sad, navodi se da je Pinter zadovoljan presudom.